DOLAR 32,5439 -0.04%
EURO 34,8155 -0.19%
ALTIN 2.428,96-0,03
BITCOIN 2107231-2,80%
İstanbul
20°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı

Erzincan’ın Tarihine Kronolojik Bir Bakış

ABONE OL
Eylül 2, 2022 23:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erzincan ilimiz tarihi ipek yolunun üzerinde yer aldığı için eski zamanlardan günümüze kadar çok önemli ticaret ve kültür merkezlerinden birisi olmuştur. İlk yerleşim izlerine Tunç Çağı’ndan itibaren rastlanan Erzincan sayısız medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler arasında en çok bilinenleri; Med, Urartu, Persler, Helen, Roma ve Doğu Roma yani Bizanstır. Türklerin anadoluya tamamen geldiği tarih olan 1071 yılında Türklerin egemenlik dönemi başlamıştır. Öncelikle Mengücek, Eretna ve Selçuklu egemenliğine girmiş 1473 yılında Osmanlı Devleti’nin Otlukbeli Savaşı’nı kazanmasıyla da Osmanlı Devleti’nin egemenlik dönemi başlamıştır. Anadolu’nun çoğu ili gibi 1. Dünya Savaşı’nda işgale uğrayan Erzincan 13 Şubat 1918 yılında Türk ordusunun şehri geri almasıyla kurtarıldı. Daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti egemenliğine girdi.

Erzincan’ın İlk Çağ Dönemi

Erzincan’ın bu çağdaki durumu hakkında çok detaylı ve net bilgilere ne yazık ki sahip değiliz. Yapılan araştırmalardan ortaya çıkan verilere göre bu dönemde, yörede Hurilerin yaşadığı ve daha sonra Hayaşlılar ile Azizlerin hüküm sürdüğü tarihlenmiştir. Hititlerin Anadolu’da milattan önce 1850-1180 yılları arasında Hattuşaş merkezli büyük bir imparatorluk kurmasıyla, Yakın Doğu’yu tamamen egemenlikleri altına almışlardır. Bu bölgede yer alan Erzincan’da haliyle Hititler egemenliği altına girdi. Anadolu’da yapılan kazılarda Hitit dönemine ait bir çok yerleşim yerine rastlanılmış ancak Erzincan’da yapılan çalışmalarda böyle bir yerleşim yerine rastlanmamıştır, ancak tarihlere bakıldığı zaman Erzincan’ın Hitit hakimiyetinde olması gerekmektedir.

Erzincan’ın Urartu Dönemi

Millattan önce 900’lü yıllarda kurulan Urartular, Doğu Anadolu’da kurulan İlk Çağ devletlerindendir. Van’ı başkent yapmışlar, sınırlarını Hazar Denizi’nden Malatya’ya, kuzeyde de Erzincan’dan güneyde Halep’e kadar genişletmişlerdir. Erzincan yakınlarındaki Altıntepe’de yapılan kazı çalışmalarında Urartu dönemine ait bir çok eser çıkartılmıştır ve böylelikle bu yörenin bir dönem Urartu egemenliği altına girdiği de kanıtlanmıştır. Urartulara saldıran Medler, Urartuların bir çok şehrini tahrip edip egemenlikleri altına almış böylelikle Medler dönemi başlamış Urartular yıkılmıştır.

Erzincan’ın Medler Dönemi

Erzincan ve çevresi Urartuları ortadan kaldıran Medlerin eline geçti. Med dönemi hakkında çok fazla bilgi sahibi olmasak da Med kralı Kyaksar’ın Lidyalılar ile yaptığı savaşların bir çoğunun bu yörelerde gerçekleştiği düşünülmektedir. Daha sonra Erzincan ve çevresi milattan önce Persler tarafından ele geçirilmiştir.

Erzincan’ın Persler Dönemi

Erzincan, Perslerin İran taraflarından hakimiyetinden sonra ilerlemesiyle Pers hakimiyetine girmiştir. Bu esnada Anadolu’da Hitit hakimiyeti başlamıştır. O dönemin iki önemli gücü olan Persler ve Makedonya arasında yaşanan savaşlar neticesinde Erzincan ve bölgesi Makedonya hakimiyetine girmiş böylelikle Erzincan’ın Helen dönemi başlamıştır.

Erzincan’ın Helen Dönemi

Makedonya’nın kralı Filip beklenmedik bir anda milattan önce 336 yılında öldükten sonra yerine dünya tarihinde çok önemli bir yeri olan İskender geçer. Dünyayı ele geçirmek amacıyla büyük bir sefer başlatan İskender tüm Anadolu’yu baştan başa fetheder ve Pers İmparatorluğu’nu bitirmek üzere Mısır, Mezopotamya bölgesine giderek Pers İmparatorluğu’nun tamamını ele geçirir. Anadolu’nun tümüyle Makedonya egemenliğine girmesi sonucunda Erzincan’ın Makedonya dönemi başlamış olur.

Erzincan’ın Roma İmparatorluğu Dönemi

Anadolu’ya sık sık seferler düzenleyen Romalılar, milattan önce 70 yıllarında Lukullus komutasında Doğu Anadolu’ya seferler düzenler. Doğu Anadolu’nun birçok yerini ele geçiren Romalılar Erzincan için Roma dönemini başlatmış olurlar. Büyük Roma İmparatorluğu’nun Doğu Roma ve Batı Roma diye ayrılmasından sonra Erzincan Bizans egemenliğine girer. Bu dönemde İran ve Bizans arasında Erzincan ve bölgelerinde sık sık savaşlar yaşanmış, bu savaşlardan en son Bizans İmparatoru Heraklius galip ayrılmıştır.

Erzincan’ın İslam Dönemi

Erzincan, milattan sonra Hazreti Osman tarafından fethedilerek İslam hakimiyetine girdi. Bu fetih sonrasında bölge tamamen müslümanlarca kontrol edilmeye başlandı. Erzincan ve yöresi Abbasiler’in kontrolü zamanında da pek çok saldırıya maruz kaldı. Bir dönem Bizans tarafından fethedilse de dönemin Malatya valisi Ömer Bin Abdullah Arapgir bölgeyi tekrardan Bizans’ın elinden almayı başardı. Böyle Erzincan tekrardan arap hakimiyetine girdi.

Buradan sonra Erzincan için Türklerin hakimiyet dönemi başlayacak ve günümüze kadar gelen Türk hakimiyeti sürecektir.

Erzincan’a Türklerin Hakim Olması

Türkler Malazgirt Savaşı’ndan önce Anadolu’ya çeşitli akınlar düzenliyorlardı. Malazgirt’te kalıcı bir yerleşke amacıyla savaşan Türkler önceleri gibi talanlar edip gitmek yerine bu sefer Anadolu’ya yerleşmeye karar verdiler. Böylelikle hem Erzincan hem kalan Anadolu şehirleri için Türklerin egemenliği dönemi başlamıştır.

Erzincan’ın Mengücek Dönemi

Mengücek Ahmet Gazi Alparslan’ın komutanı olarak Erzincan’ı işgal etmekle görevlendirilmiş ve Erzincan ile çevre bölgeleri egemenliği altına almıştır. Daha sonra Ahmet Gazi’nin ölümüyle bu bölgeler oğlu İshak Bey’e geçmiştir. İshak Bey’in de ölümü üzerine otorite sarsılmış böylelikle Mengücekler yıkılmıştır.

Erzincan’ın Osmanlı Devleti Dönemi

Ezincan Emiri Mutahherten’in Timur’a bağlanması Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’ı kızdırmıştı. Beyazıt ise bu sebeple Erzincan’ı işgal etti ancak 1402 yılında Ankara Savaşı yaşanınca Erzincan tekrar Timur hakimiyetine girdi. Bu bölgede Osmanlılar Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar pek varlık gösteremediler. 1494 yılında Karakoyunlu Beyi Kara Yusuf Erzincan’ı zaptetti.  1455 yılında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan Erzincan’ı aldı. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet ordusuyla Erzincan’a sefer düzenledi. İki ordu Otlukbeli’nde karşı karşıya geldi ve Otlukbeli Savaşı yaşandı. Savaş sonrası Erzincan tekrar Osmanlı hakimiyetine girdi.

Erzincan’ın Günümüzdeki Dönemi

Erzincan,  1916 yılında Rus işgaline uğramış, ancak 1918 yılında Türk ordusu tarafından kurtarılmıştır. 1923 yılında kuruluşunu resmileştiren Türkiye Cumhuriyeti Erzincan’ın kendisinin bir ili olduğunu belgelemiş böylelikle Erzincan için Türkiye Cumhuriyeti dönemi başlamıştır. Maalesef 1939 yılında tarihi kayıtlara da geçen çok şiddetli depremle şehir adeta yıkılmış, şehirde taş üstünde taş kalmamış ve on binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Depremden sonra yapılan onarım ve restorasyon çalışmaları neticesinde de günümüzdeki Erzincan görünümünü kazanmıştır.

Erzincan’a Ulaşım

Eğer Erzincan’a İstanbul’dan otobüs ile gitmeye karar verirseniz yaklaşık olarak 17 saat 1040 kmlik yolu seyahat etmeniz gerekmektedir. Bunun insanda yarattığı hem psikolojik hem fiziksel problemler vardır. Örneğin uzun süre boyunca tek bir koltuk üzerinde saatlerce kalmak oturuş bozukluklarına, sağlıksız şartlarda beden dinlemediği için yorgunluklara hatta kalıcı hasarlara dahi sebep olmaktadır. Bir diğer olumsuz etken ise bu kadar uzun bir yolu karayolu kullanarak gitmenin oluşturacağı güvenlik problemidir. Maalesef seyahatlerde en çok kaza haberi karayollarındaki taşıtlardan geldiği için hem zamandan tasarrufu hem de güvenli bir ulaşım aracı olan uçağı tercih etmek en doğru seçenek olacaktır. Bu tarz olumsuz problemlerden kaçınmak için Hepsiburada Seyahat aracılığıyla uygun uçak bileti satın alarak yolculuğunuzu yaklaşık 1.5-2 saat arası tamamlayabilirsiniz. Ucuz Erzincan uçak bileti almak için erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirebilir, dilerseniz gidiş dönüş önce Erzincan İstanbul uçak bileti satın alabilirsiniz. Yaklaşık olarak 15-16 saat kadar zaman tasarruf edeceğiniz için bu süreyi Erzincan’da etrafı gezerek, yörenin güzelliklerini, tarihini, mutfağını kısacası kültürünü keşfederek harcayabilirsiniz. Tüm bu avantajlardan faydalanmak için sizi Hepsiburada Seyahat adresimize bekliyoruz. Önceden alacağınız uçak biletleri hem dilediğiniz koltuğu seçme imkanı tanıyacak hem de daha ekonomik bir uçuş planlamanıza sebep olacaktır. Bu sebeple planlarınızı yaparken Hepsiburada Seyahat’e göz atmayı sakın ihmal etmeyin.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.