DOLAR 32,3931 0.21%
EURO 35,3717 0.15%
ALTIN 2.323,850,21
BITCOIN 22971372,41%
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı
Amebiyaz Nedir? Neden Kaynaklanır ve Tedavi Yöntemleri

Amebiyaz Nedir? Neden Kaynaklanır ve Tedavi Yöntemleri

ABONE OL
Kasım 16, 2022 23:41
Amebiyaz Nedir? Neden Kaynaklanır ve Tedavi Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Amebiyaz, bir amip türünün insan vücudunu, özellikle bağışıklığı zayıf olan çocukları enfekte ettiği bir hastalıktır. Makalemizde size bu hastalığın arkasındaki nedenleri ve semptomları, bunun nasıl tedavi edileceğini ve önleneceğini anlatacağız.

Amebiyaz Enfeksiyonu Nedir?

Amebiyaz, sindirim sistemi hastalıklarından biri olup, enfekte kişinin dışkısı yoluyla içme ve yeme suyuna bulaşan tek hücreli parazitler şeklinde olup, nedenleri hijyen eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Amebiyaz, kişisel hijyen eksikliği ve genel çevrenin insanlar için temizliği nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde ve üçüncü dünya ülkelerinde yaygındır. Amebiyaz, kolon iltihabı bir yana, hastada şiddetli mide ağrısına neden olur ve ayrıca karaciğeri ve vücuttaki diğer organları da enfekte edebilir.

Amebiyaz Enfeksiyonunun Nedenleri Nelerdir?

Bu hastalık en çok çocuklarda, özellikle sağlıksız bölgelerde yaşayan, kontamine su içerek hijyen krizi yaşayanlarda görülür. Bu da parazitleri insan vücuduna bulaştırır ve kolon ve karaciğerde hastalıklara neden olur. Ayrıca yiyecekleri yemeden önce iyice yıkamamakla veya hatta elleri yıkamayıp sonra tokalaşmakla da bulaşabilir.

Amebiyaz Belirtileri Nelerdir?

Amebiyaz belirtileri, bir kişiye bulaştıktan birkaç gün ila haftalar sonra ortaya çıkar. Parazitler bağırsakta bariz semptomlara neden olmadan yaşayabilirler. Ancak kalın bağırsağa ulaştıklarında mide ağrısı, kramplar, mide bulantısı ile kanlı ishale neden olurlar. Ateşin eşlik ettiği iştahsızlık ve dışkıda kan görünebilir. Hasta birkaç gün boyunca anal bölgede ve alt karın bölgesinde şiddetli ağrıdan yakınır.

Amebiyaz Nasıl Tedavi Edilir?

Doktor bir dışkı analizi ister ve sonuçlara göre ilaç veya parazit önleyici ilaç reçete edilir. İçme ve pişirme suyunun güvenliğini kontrol ederek ve her iki durumda da kontamine su kullanmayarak amebiyaz için gerekli önlemlerin alınması oldukça önemlidir. Ayrıca kişisel hijyene de dikkat etmeniz oldukça önemli bir husustur.

KAYNAK : Haber Marmaris

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.