DOLAR 32,3389 0.17%
EURO 35,1719 -0.05%
ALTIN 2.242,17-0,04
BITCOIN 2081756-5,59%
İstanbul
11°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı
Yüksek Mühendis Nejat Bayülke Kaleminden Deprem Ve Yapı İlişkisi

Yüksek Mühendis Nejat Bayülke Kaleminden Deprem Ve Yapı İlişkisi

ABONE OL
Ekim 5, 2021 08:50
Yüksek Mühendis Nejat Bayülke Kaleminden Deprem Ve Yapı İlişkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Deprem ve Yapı, Yüksek Mühendis Nejat Bayülke’nin kaleme aldığı; depremin farklı bir yönünü irdeleyen ve anlatımıyla her kesime hitap eden bir eser. Salt teknik bilgiler ya da bilinen deprem konularının ötesinde, aslında deprem ve yapı arasındaki bağıntının önemini vurguluyor. “Mevcut yapı depreme karşı nasıl güçlendirilir?” sorusu, özellikle günümüzde ve deprem kuşağında yer alan bölgeler için detaylandırılmış bilgilerle tek tek yanıt buluyor.

Depremlerde esas sorunsalın, yapıların durumuyla ilintili olduğunun altını çizen Deprem ve Yapı; dayanım, yapı davranımı gibi konularda bilgi sunuyor. Yazarın engin deneyimleriyle oluşturulmuş, güçlü bir görsel arşiv, konunun tüm ayrıntılarını örneklerle anlatıyor.

Kitapta doğrudan deprem nedir, fay nedir; deprem dalgaları, Türkiye’nin deprem bölgeleri vb. konularını işleyen bölümler yoktur. Konuya; yapının depremde dayanması gereken yer hareketleri ve deprem kuvvetleri, yapı deprem davranışı ve dayanımı vb. biçiminde depremin yapıları etkileyen özelliklerinden başlayarak girilecektir.

“Yapı için deprem nedir? Yapı depremde nasıl davranır (hasar olur)? Yapıda deprem dayanımı sağlayan özellikler nelerdir? Mevcut yapının deprem dayanımı nasıl belirlenir? Mevcut yapı depreme karşı nasıl güçlendirilir?” sorularının yanıtlarını, yaşanmış örneklerle açıklarken deprem konusunda bilinen ve bilinmeyenlerin, aslında ne olduğunu anlatıyor.

1946’da İstanbul’da doğan Nejat Bayülke; 1965 yılında Ro­bert Kolej’den, 1969 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İn­şaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1971 yılında yüksek mühendis olarak Türkiye ve dünyada farklı ülkelerde deprem konusunda önemli çalışmalara imza attı. 1997, 2007 ve 2018 Türkiye Deprem Yönetmelikleri hazırla­ma komisyonlarında görevlendirilen Bayülke’nin kaleme aldığı birçok eser bulunuyor. Deprem ve Yapı, Yazardan Direkt Yayınevi’nden yayımlanarak, deprem konusuna farklı bir gözle bakmak isteyen okurla buluşuyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.