DOLAR 32,3931 0.21%
EURO 35,3717 0.15%
ALTIN 2.323,850,21
BITCOIN 22971372,41%
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı
Harran Üniversitesi’nin ‘Zirai Drone’leri, Ülke Ekonomisine Büyük Katkı Sağlayacak

Harran Üniversitesi’nin ‘Zirai Drone’leri, Ülke Ekonomisine Büyük Katkı Sağlayacak

ABONE OL
Ekim 6, 2022 15:40
Harran Üniversitesi’nin ‘Zirai Drone’leri, Ülke Ekonomisine Büyük Katkı Sağlayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Harran Üniversitesi Dijital Tarım Araştırma Geliştirme Merkezi bünyesinde ‘Zirai Drone’ geliştirme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

 

Merkezde şimdiye kadar tarımda kullanılmak üzere akıllı sulama sistemleri, otonom arazi araçları, bitki sağlığı izleme ve müdahale amaçlı akıllı cihazlar ve yazılımlar geliştiriliyor.  Dijital tarım merkezi, zirai uygulamaların hemen her alanında kullanılabilecek yüksek teknoloji ürünü yerli yazılım ve donanım sistemleri geliştirerek ülke tarımına ve bölge çiftçilerine katkı sağlıyor.

 

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr.Öğretim Üyesi Mehmet Hadi Suzer ve Ziraat Fakültesi Bitki Besleme ve Toprak Bilimi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Şenbayram öncülüğünde yürütülen proje kapsamında Dijital Tarım AR-GE Merkezinde tarımsal ilaçlama ve gübreleme alanlarında kullanılacak 10 kg yük taşıma yeteneğine sahip Zirai Drone’nin test uçuşları başarı ile tamamlandı. Zirai insansız hava aracının kapasitesinin 30 kg yük taşıma kapasitesine çıkarılması hedefleniyor.

 

Üretilen Zirai Drone sayesinde ilaçlama maliyetlerinde ciddi oranda düşüş sağlandı. Yanısıra daha az ilaç kullanarak tarlaya ve insan sağlığına daha az zarar verilmesinin önüne geçildi. Ayrıca iki sulama arası dönemde traktörle tarlaya girip ilaçlama yapmak ürüne zarar verirken drone ile ilaçlama, bu tür sıkıntıları ortada kaldırıyor.

 

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, çalışmaları devam eden Zirai Drone üretim merkezinde incelemelerde bulundu.

 

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Demir ve Nihat Denek’in eşlik ettiği ziyarette, Dijital Tarım Araştırma Geliştirme Merkezinde yapılan çalışmalar hakkında Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Hadi Suzer ve Ziraat Fakültesi Bitki Besleme ve Toprak Bilimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, süreç hakkında bilgiler verdiler.

 

Merkezde verilen bilgilerin ardından tarım arazisinde uygulamalı olarak Zirai Dronelerin ilk test uçuşu gerçekleştirildi. Gerçekleşen test uçuşunda verilen komutlar, Zirai Drone tarafından başarılı bir şekilde yerine getirildi. Üretilen Zirai Dronelerin, ülke ekonomisine büyük katkılar sağlaması amaçlanıyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.