Ebeveyn kontrol yazılımlarında olması gereken beş özellik

İnternet, pandemi döneminde gençler için bir can simidi oldu. Birçoğu derslerini öğrenmek, arkadaşlarıyla bağlantıda kalmak ve en sevdikleri site ve uygulamalarda zaman geçirmek için teknolojiyi kullandı. Bu dönemde ebeveynler için ise en önemli nokta  tehlikelerin nerede olduğunu anlamak ve çocuklarının maruz kaldığı riskleri en aza indirmeye çalışmak oldu. Siber güvenlik şirketi ESET, ebeveyn kontrol yazılımlarında dikkat edilmesi gerekenleri inceledi, önerilerini paylaştı.

 

Geçmişte ebeveynlerin çocuklarının dijital faaliyetleri konusunda fazla endişelenmelerine gerek yoktu. Evdeki merkezi bir bilgisayar internete açılan tek kapıydı. Takip etmek, denetlemek daha kolaydı. Sonra mobil cihazlar geldi. Şimdi çok daha büyük zorluklarla karşı karşıyalar. Hem çocuklar gözetimden uzak olarak internette daha fazla gezinme fırsatı buluyor hem de dijital dünyada daha fazla gizli tehlike var. Bu da ebeveyn kontrol yazılımını ebeveynler için giderek daha cazip ve daha çok ihtiyaç duyulan bir seçenek haline getiriyor. İşletim sistemi geliştiricileri bile artık bu alanda bazı işlevler sunsa da, en eksiksiz özellik setleri güvenlik uzmanları tarafından tasarlanan üçüncü taraf çözümleridir. Doğru araçlar, çocuklarınızın güvenliğini artırmak ile onlara keşfetme, öğrenme ve sosyalleşme özgürlüğü vermek arasında bir denge kurmalıdır.

 

Neden bir ebeveyn kontrol yazılımına ihtiyacınız var?

Çocuklar cihazlarında her zamankinden daha fazla zaman geçiriyor. Pandemiden önce ABD'li çocukların ekran başında geçirdiği sürenin, günde yaklaşık dört saat olduğu tahmin ediliyordu. COVID dönemindeki kısıtlamalar nedeniyle bu süre iki katına çıktı. Ebeveynler için en önemli nokta, tehlikelerin nerede olduğunu anlamak ve çocuklarının maruz kaldığı riskleri en aza indirmeye çalışmaktır. Anne babaların sanal dünyada  endişelenecek çok şeyi var. Bu endişelerden bazıları şunlar: 

 

Ebeveyn kontrol yazılımında dikkat etmeniz gerekenler

Piyasada, yukarıdaki zorlukların bir kısmı veya tamamı için yardımcı olacak pek çok çözüm var. Bu alanda ve daha geniş siber güvenlik alanında güvenilirliği kanıtlanmış bir markaya yatırım yapmak faydalı olacaktır. İyi bir başlangıç olarak aşağıdakileri göz önünde bulundurun:

 

Ebeveyn kontrol yazılımı çocuğunuzu sorumlu bir internet kullanıcısı haline getirecek sihirli bir değnek değildir. Hiçbir şey çocuklarınızla kuracağınız dürüst ve karşılıklı iletişimin sağlayacağı değerin yerini tutamaz. Onlara sadece yazılımı yüklediğinizi söylemeyin aynı zamanda neden yüklediğinizi de söyleyin. Gördüğünüz tehlikeler hakkında açık bir şekilde konuşun ve birlikte bazı temel kurallar belirleyin. Anlattıklarınızı içselleştirdiğinden emin olun. Daha da iyisi, arada bir teknolojiye ara verin. Çocuklarınızın keşfedebileceği, çevrimiçi olmayan harika bir dünya da var. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı