DOLAR 32,3974 0.21%
EURO 35,0783 -0.02%
ALTIN 2.325,430,27
BITCOIN 2280263-0,52%
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı
Çocuğunuza oyunla İngilizce öğretin

Çocuğunuza oyunla İngilizce öğretin

ABONE OL
Eylül 29, 2021 09:00
Çocuğunuza oyunla İngilizce öğretin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çocuklara ders mantığıyla yabancı dil öğretmek yerine hayatın bir parçası haline getirerek ya da oyun oynayarak dil öğretmek çok daha kolay ve keyifli. Bu noktada ailelere birçok görev düşerken en önemlisi doğru yöntemleri kullanmak ve sabırlı olup devamlılığı sağlamak.

Dile maruz kalarak konuşacaklar

Her yaş için doğru bir İngilizce edinme motivasyonu olduğunu belirten Seda Yekeler Eğitim Vakfı (SEYEV) Başkanı ve Dil Bilimci Seda Yekeler, “Bu genellikle oyun arkadaşlarıyla ve aile bireyleriyle iletişim kurabilmektir. Bu yol en doğal olanıdır ve sürekli yabancı dile maruz kalan çocuğun anadilini edinmesiyle aynı şekilde tüm yabancı dilleri edinmesi mümkündür. Aynı anda mesela Tayvanlı babasıyla Tayvanca, Japon annesiyle Japonca ve gittiği kreşte İngilizce konuşan çocuklar vardır. Ya da Rus annesiyle Rusça, babasıyla Türkçe ve gittiği kreşte İngilizce konuşan çocuklar var. Bu dillerin edinimi için kimse çocuklara dilbilgisi kurallarını öğretmez, çocuklar dile maruz kalarak konuşurlar sadece ve ilk başlarda her dil edinimi sırasında eğlenceli kural hataları yapsalar da kısa sürede kurallı cümlelerle iletişim kurmaya başlarlar” dedi.

Sabırlı olmalısınız

Oyunla İngilizce ya da herhangi bir dili edindirmenin mümkün olduğunu ancak önemli olanın oyun oynayan kişinin sürekli olarak o dili konuşması olduğuna dikkat çeken Yekeler, “Yani anne baba olarak bazen İngilizce bazen Türkçe oyun oynarsanız çocuğunuz yeterince uzun süre yabancı dile maruz kalmadığı için istenilen dil edinimi gerçekleşmeyebilir. Ayrıca anadil düzeyinde yabancı dil edinmemiş olan kişilerin çocukların meraklı sorularına yabancı dilde yanıtları da yeterli olmayabilir. Çocuğunuz sizinle zaten anadilinizde iletişim kuruyorsa doğduğundan beri, sonradan bunu değiştirip sizinle başka bir dilde konuşmasını sağlamanız sabır gerektiren bir süreçtir ve genellikle aileler bir noktada pes edip kendi dillerine dönerler” diye konuştu.

Mobil oyunları kontrol edin

Mobil oyunların da dil öğretiminde faydalı olacağını aktaran Yekeler, “Burada çocuğun yaşı ve mobil oyunların o yaş için uygun olması önemli olan. Belirli bir yaşın altındaki çocukların kontrolsüz bir şekilde yabancılarla konuşabildikleri online oyunları oynaması maalesef ki travmalara kadar varan bir sürece neden olabiliyor. Ama az önce de söylediğim gibi oyun oynamak her canlının yavrularında olduğu gibi öğrenme, deneyimleme ve hayatta kalma konusunda kendini geliştirebilme açısından çok gereklidir. Bu sırada güvenilir oyun arkadaşları ve denetimli bir ortamda oynanan oyunlar dil edinimi anlamında da çok yararlı olabilir. Bir diğer kilit unsur da süre tabii ki. Zaman kısıtlaması konulması ve her yaşa uygun yerine getirmesi gereken sorumluluklarını aksatmayacak ölçüde bu oyunları oynaması el-göz koordinasyonu açısından da yararlı olabilmektedir” ifadelerini kullandı. 

Baskı kurmayın

Tıbbın ana kuralı, tedavi ederken bir şeyi bozmamak olduğuna dikkat çeken Yekeler, “Çocuğunuzun yabancı dil edinmesi için yapacağınız şeylerin sizinle olan ilişkisini ve iletişimini bozmaması gerekiyor. O nedenle bunu bir eğlence ve doğal süreç olarak görüp baskıcı ve aceleci olunmamasını tavsiye ederim. Çocuklar tüm diğer insanlardan Türkçe geri dönüşler alırken sadece sizinle konuştuğu yabancı dilin gelişmesi daha yavaş olabilir; bu çok normaldir. Paniğe kapılmayın ve çocukların en çok ihtiyaç duydukları şey olan sevginizi gösterirken diğer ihtiyaçları olan süreklilik ve istikrarı da sağlamaya devam edin” dedi.

Oyun önerisi

Seda Yekeler, ailelerin çocuklarıyla oynayabileceği örnek oyunlar hakkında ise şunları söyledi: “Salonun farklı yerlerine önceden bazı objeleri yerleştirebiliriz. Mesela kırmızı bir üçgen, sarı bir kare, lacivert bir dikdörtgen, beyaz bir yıldız gibi. Objeler görünür yerlerde olmalı. Çocuklar gezerek, görerek, dokunarak ve dinleyerek bu oyun sayesinde şekilleri ve renkleri öğrenirler. Daha sonra aynı şekillerin farklı renklerde olduğu bir oyun oynayabilirsiniz. Bu sefer mavi üçgen pembe kare gibi. Bebekler ve çocuklar için oyun oynamak hayatın kendisidir çünkü oyunla öğrenirler. Yaşlar ilerledikçe oyunlar daha kompleks olmaya başlar, mesela siz çocuğunuzdan şekli üçgene benzeyen bir nesne bulmasını istersiniz. Yaşı büyük çocuklar ise ailelerinin gözetiminde çocuklara uygun mobil uygulamalar oynayabilir. Çocuklar hem oyun arkadaşları ediniyor hem de yabancı oyuncuların kanallarını takip edip anlamaya çalışıyorlar. Burada iletişim kurdukları kişiler gerçekten yaşıtları olmalı ve süreler de kısıtlanmalı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.